Hoppa till huvudinnehåll

Hållbar storköksdrift: Millum-kund utnämnd till Årets storkök vid Matprisen 2023

Millum har stolt sponsrat Matprisen i sex år. I år var det en extra glädjande händelse när Coor, som använder vårt inköpssystem med CO2-kalkylator, matsvinnsberäkning och menyplanering i alla sina norska restauranger, utnämndes till Årets storkök. Vi hade en pratstund med hållbarhetsansvarig för mat och dryck på Coor, Marianne Hayes Antonsen, för att få veta mer om deras hållbarhetsarbete och resan mot att vinna detta pris.

Av: Una Tingvik Haave 29.11.2023 14:40

Foto: Coor. Marianne Hayes Antonsen och Helle Christensen.
Foto: Coor. Marianne Hayes Antonsen och Helle Christensen.

Bäst inom grön storköksdrift

Antonsen uttrycker stolthet och glädje över att Coor har fått titeln Årets Storkök, en erkännelse som bekräftar deras insatser och engagemang för hållbarhet.

Det är viktigt att kunna klappa sig själv på axeln och säga att vi är bäst inom hållbarhet - det har vi nu bevisat.

Marianne Hayes Antonsen

Affärsutvecklare Hållbarhet

Stort fokus på att minska klimatavtrycket från mat

Antonsen berättar vidare att Coor har satt upp målet att bli klimatneutralt år 2040. För att uppnå detta mål måste de bland annat minska köttkonsumtionen i matsalarna.

Vi inom matsalssektorn måste verkligen ta radikala steg när det gäller vad vi serverar. Oavsett om vi vill det eller inte måste köttkonsumtionen minska, och vi måste inkludera mer fisk och grönsaksrätter.

Marianne Hayes Antonsen

Köttreducering är inte det enda fokusområdet för Coor. De har också genomfört flera andra hållbarhetsåtgärder.

Vi genomförde en stor översyn av de kemikalier vi använder i storköksdriften, så cirka 80% av våra kemikalier är nu Svanen märkta, och det är mycket bra. Dessutom arbetar vi med att råvaror ska vara norska produkter. Vi är mycket angelägna om att när vi väl ska köpa något, särskilt inom kött, ska det vara norskt. Inom fisk ska det vara certifierat.

Marianne Hayes Antonsen

Dessutom fokuserar Coors restauranger på att minska matsvinnet. Efter att ha satt ett ambitiöst mål 2017 att minska matsvinnet med 20% fram till 2020, en milstolpe de stolt nådde, har de nu ökat sina ambitioner ännu mer. Med sikte på 2030 har Coor satt upp målet att minska matsvinnet med hela 50%. För att uppnå detta mål använder de Millums modul för registrering av matsvinn.

Framtidsvisionen här är att vi ska koppla matsvinnet till våra inköp, så att vi kan få volymen av alla inköp mätt mot matsvinnet, för då har du verkligen fått en total översikt över allt.

Marianne Hayes Antonsen

Coor använder även Millums CO2-kalkylator för att beräkna och visa klimatavtrycket för varje rätt och meny. Denna information läggs dessutom till i menyerna, vilket ökar medvetenheten om miljöeffekten av kundernas matval.

På det här sättet kan vi beräkna klimatavtrycket för alla recept vi skapar. Det är viktigt för våra anställda och det är viktigt för kunderna att få en förståelse för vad en middag med köttbullar ger jämfört med en middag som är helt växtbaserad.

Marianne Hayes Antonsen

Ska använda priset till fullo

Antonsen understryker att bli utnämnd till Årets storkök representerar mer än bara en bekräftelse på deras framgångsrika insatser inom hållbar storköksdrift. De hoppas att denna erkännande kommer stärka deras position och ge dem fördelar i kommande anbudsförhandlingar.

Det är verkligen viktigt för oss i framtida upphandlingar att vi har vunnit detta pris. Vi måste använda det till fullo.

Marianne Hayes Antonsen