Hoppa till huvudinnehåll

6 funktioner som gör inköpen till storhushåll enklare och billigare

Inköp utgör en väsentlig del av att driva hotell och restaurang, men det är mycket man måste ta hänsyn till innan man kommer så långt som till att beställa varorna. Med Millum får du både ett inköpssystem och flera andra verktyg som behövs för att driva ett effektivt storkök.

Av: Una Tingvik Haave 26.05.2023 13:10

Kvinnelig kokk og servitør med ipad og kalkulator

Beräkna koldioxidavtrycket på maten med CO2-kalkylator

Hållbarhet har länge varit ett viktigt ämne i storhushållsbranschen. De flesta hotell och restauranger har numera satt upp egna hållbarhetsmål som de jobbar mot. För att uppnå målen måste man först och främst vara medveten om sitt eget klimatavtryck.

När Millum förstod hur viktigt det var för aktörer i branschen att skapa sig en bild av det egna klimatavtrycket tog de fram en CO2-kalkylator med data från RISE, som ger en översikt över koldioxidavtrycket i en meny, per portion och på varulinjenivå. Skalan som används har nivåerna grönt, gult, orange och rött och visas i form av ett blad, där grönt är det bästa och rött det sämsta för miljön. Med detta hjälpmedel kan kockarna enkelt jämföra avtrycket mellan olika rätter och menyer, och därmed fatta välgrundade beslut.

Vi hoppas att systemet som bygger på färggradering är en bra lösning för användarna. För oss handlar det om att kunna förmedla vilket klimatavtryck varje rätt har på ett enkelt sätt. På så sätt kan vi tydliggöra vad ”grönare” val i en rätt kan innebära.

Bjørn Anskau
Bjørn Anskau

Vd på Millum

 

Minska matsvinnet genom att upptäcka var matsvinnet finns

Ett annat hållbarhetsmål som många företag inom storhushåll har är att minska matsvinnet. Detta efterfrågades också i stor utsträckning av Millums inköpskunder, och var anledningen till att företaget valde att ta fram en funktion som gör det enkelt för restaurangpersonal att registrera matsvinn. Här kan man se vilken typ av matsvinn som är störst och var, för att sedan kunna göra något åt det. Möjligheten att registrera matsvinn i samma system som används till uppgifter som varubeställning effektiviserar arbetet mot att uppnå hållbarhetsmålet.

 

Planera och märk menyer med korrekt information om allergener och näringsinnehåll

Förutom att jobba mot hållbarhetsmål har ett storkök flera andra uppgifter och krav som måste utföras och uppfyllas. I Millums Menybank kan kockar enkelt skapa recept och menyer som ska märkas med rätt information om allergener och näringsinnehåll. Här kan de också planera menyer för flera dagar, veckor eller en månad i taget. När man ska beställa varorna kan man få beställningsförslag baserat på antalet som man ska servera av varje rätt, eller baserat på tidigare beställningar.

I livsmedels- och dryckesindustrin är det också viktigare än någonsin att ha koll på näringsinnehåll, allergener och E-%. I Menybank får man tillgång till Matinfo, där man kan hämta detaljerad information om näringsinnehåll och allergener i produkter för att enkelt kunna märka recepten med rätt uppgifter.

Det är ett viktigt verktyg. Där kan vi lägga in hur många portioner som ska tillagas, få en översikt över allergener och få en kalkyl och inköpslista utifrån detta. Det innebär att vi gör betydligt mer exakta inköp till varje enskild rätt. Sammantaget innebär detta en stor minskning av både matsvinn och kostnader.

Pål Semb-Johansson

Vd på Nores

 

Inventera snabbt och smidigt med modul för inventering (inkl. inventeringsapp)

I storkök går det inte att komma undan inventering, och precis som de flesta i branschen vet så är det ett ganska trist och långtråkigt arbete. Millum ville också göra det arbetet snabbare och enklare för sina kunder, och har därför integrerat en modul för inventering i systemet.

Inventeringsmodulen en riktig ”game changer” för våra kunder. Vi genomförde en workshop om utveckling, och här var önskemålen om nya funktioner och prioriteringar väldigt tydliga. Jag tror att alla som deltog i workshopen vet hur den nya modulen fungerar.

Bjørn Anskau

På senare tid har Millum också lanserat en inventeringsapp för IOS och Android. Det kan ofta vara praktiskt att räkna i telefonen, eftersom man inte alltid har en dator nära till hands när man ska inventera varorna. Appen gör det möjligt att räkna offline, räkna i en gemensam inventering, samt delegera en inventering till en annan användare.

 

Förbättra leverantörshanteringen med alla leverantörer i ett system

När man ska göra inköp kan det ofta vara svårt att få en överblick över alla leverantörer. Ett inköpssystem är lösningen på problemet. I systemet får du alla dina leverantörer samlade på en och samma plats med en inloggning. Du får en överblick över alla dina avtal och priser som har förhandlats fram av din kedja eller medlemsorganisation.

Med Millum får du inte bara en översikt över dina leverantörer, utan också en översikt över hela leverantörskedjan. Med ständigt ökande fokus på hållbarhet och samhällsansvar har fler och fler restauranger behov av detta. De vill ha överblick över såväl miljömässiga som etiska aspekter i hela leverantörskedjan. Factlines, som är Millums samarbetspartner, erbjuder ett verktyg som inköpare kan använda för att säkerställa att deras leverantörer uppfyller krav på hållbarhet och samhällsansvar.

 

Förbättra fakturaflödet vid inköp till storhushåll

Precis som med alla leverantörer kan det vara svårt att hålla ordning på alla fakturor som ska konteras rätt och betalas på förfallodagen. Genom fakturaintegrationer anpassade till företagets eget system för fakturaattestering förmedlar Millum alla inkommande fakturor, försedda med data som konterings- och mottagarinformation, vidare till rätt ställe.