Hoppa till huvudinnehåll

Millum hjälper till att minska matsvinnet på restauranger

Alla som använder Millums inköpssystem i sina hotell och restauranger har nu möjlighet att använda den nya matsvinnsfunktionen.

Av: Mathilde Jelen Danielsen 05.01.2024 13:01

matsvinn

Att minska matsvinnet ska vara enkelt

Vi vet att du som driver restaurang har mycket att tänka på; bemanning, menyplanering, beställning, köksprocent och gäster som är hungriga – sugna på att hinna med allt de inte fått gjort under pandemin. Ovanpå det hela kommer diskussionen om hållbarhet och det ställs ännu fler krav på dig.

Millum hjälper dig att leva upp till dessa krav utan att det kostar dig mycket mer tid och ansträngning. Vi har utvecklat funktionen Matsvinn, en funktion som gör att du enkelt kan registrera och beräkna matsvinn.

Genom att ha en matsvinnsfunktion integrerad i det system du redan använder för andra arbetsuppgifter, såsom meny och beställning, blir det så tidseffektivt som möjligt för dig att registrera matsvinn.

Lönsam drift + miljö = sant

Vi slänger 1/3 av den mat som produceras i världen. Det gör att mycket resurser läggs på att producera och transportera mat som inte ens äts. Oavsett hur miljömedveten du är i vardagen kan det vara bra att veta att du inte bara bidrar till lönsam restaurangverksamhet genom att minska matsvinnet, utan också hjälper till att motverka en ordentlig "miljöförsämring". Win-win där, alltså.

Funktionen är en del av Menybank-modulen i inköpssystemet. Du kan registrera matsvinn både online och offline, på mobil eller PC och kan hämta färdiga Excel-rapporter. Du kan även välja om du vill registrera totalt matsvinn, eller per område: Produktion, buffé, gäst, lager med mera. Detta gör att du tydligt kan se var potentialen för förbättringar är störst.

Verktyg som hjälper restauranger att nå sina hållbarhetsmål

Version 1 av funktionen Matsvinn lanserades den 15 september 2021. Mer funktionalitet, baserat på restaurangernas input och önskemål, kommer allt eftersom vi har samlat på oss erfarenheter.

Millum har en vision om att våra kunder ska ha möjlighet att alltid göra medvetna och hållbara val när de använder våra verktyg. Vi tror att lanseringen av funktionen Matsvinn, förutom Millums klimatavtryckskalkylator, gör att vi är på god väg – tillsammans med dig.